Monday, May 14, 2007

about center of gravity kak ogy...


I am not going to blog about how good last Saturday's concert was because I am sure by now, you all would know how it went by watching it live, repeats or by reading other good blogs on cyberland but i must say it was fitting to be the best yet!

What happen in my class today? kalau kengkawan semua dapat tangkap tema atau asas kritikan kak Ogy Sabtu lepas, it was Centre Of Gravity. dulu bongkar, gali, roh dan sebagainya. kalau pelajar ini peka... banyak ilmu kak ogy beri sebenarnya. So, apa itu Center Of Gravity?

center of gravity
n., pl. centers of gravity.
  1. (Abbr. CG) The point in or near a body at which the gravitational potential energy of the body is equal to that of a single particle of the same mass located at that point and through which the resultant of the gravitational forces on the component particles of the body acts.
  2. The point of greatest importance, interest, or activity:
ada paham? tak? senang je... kalau kata kita berdiri satu kaki dengan tangan macam nak terbang ala superman (tengok sessi saya pagi ini dalam AFextra)... kemana kita nak letak berat badan kita supaya kita seimbang tidak jatuh? dimana berat itu kita letak disitulah center of gravity kita. jadi pagi tadi saya ingatkan kembali kepada adik adik finalis yang lima orang ini tentang Center Of Gravity yang kak Ogy cuba sampaikan. Ingatkan?... ya saya ingatkan kembali kerana saya pernah sentuh tentang mengimbangkan diri bila berdiri dan bergerak kepada mereka dalam sessi saya yang terdahulu (walaupun saya tidak guna istilah Center Of Gravity). penting dalam persembahan? penting! kerana itu yang menampakkan kita gah dan bersedia, bertenaga di atas pentas.

Ianya juga bermaksud, keutamaan yang kita berikan kepada sesuatu persembahan itu. Mungkin ini juga yang dimaksudkan oleh kak Ogy. Dalam satu satu persembaham center of gravity itu penting untuk membawa hala tuju persembahan. Kita perlu tahu mengutamakan apa yang penting , mesej yang hendak disampaikan dalam satu satu persembahan.... kalau kita tiada benda alah ini, itu yang membuatkan sesuatu persembahan itu hambar dan jadi carca marba.
.
Jadi sessi saya pagi tadi banyak yang saya tekankan berkenaan dengan yang ini sambil sambil memanaskan badan dan vokal kerana dalam kelas saya, (seperti yang anda sudah sedia maklum yang Abang Aznil gelarkan sessi saya ini kelas pelik) boleh lah saya suruh adik adik 5 orang ini buat warm-ups vokal dengan aksi posing yang pelik pelik dalam mencari Center Of Gravity... 2 dalam 1 you! boleh warm-up vokal dan badan sekaligus... hehehe
.
Adakah mereka happy? tentu sekali kerana mereka sedar nisbah 1:16 untuk jadi juara kini sudah jadi 1:5. cuma tinggal beberapa hari sahaja lagi salah seorang dari mereka bakal menjadi juara baru AF5 . Aswad masih sakit? hmmm... heliza pula... seperti biasa lepas konsert sahaja, mata bengkak kerana elergic make-up... yang lain lain agak gembira kerana masih berada dalam akademi selepas 9 konsert. Saya happy sebab mereka happy... tapi kelas boring tanpa Shawal...

6 comments:

Anonymous said...

Yay!!! Vote for Mila..thanx sebab letak banner Mila kat sini..

Go Mila Go!!

drbubbles said...

centre of gravity chedd?
menarik.
mengingatkan saya tentang konsep yang lebih kurang sama yang saya kutip sewaktu belajar theatre clowning dengan Avner Eisenberg di Celebration Barn Theatre. Dia banyak mengajar kami tentang centering at lower abdomen and breathes normally. konsep yang dia ajar itu banyak datang dari seni mempertahankan diri, Aikido. saya mencubanya semasa di workshop beliau dan ia banyak membantu dari segi fokus dan relaks sewaktu membuat persembahan di atas pentas.

cuba dapatkan buku tulisan koichi tohei, "Ki in Daily Life". saya ada kalau nak pinjam - tapi pulang balik.

maybe we are talking about the same thing.

harman said...

Assalamualaikum and a very good morning chedd :)

saya suka tgk yr class pasal center of gravity tu....hope adik2 kita dpt apply apa yg chedd ajarkan tu...its very2 important to them....and they're all lucky to have u...keep up the good work!

min superherO said...

hahahaaaa....aku pon dah start praktikkan apa itu centre of gravity..eventhO tengah gosok gigi pagi-pagi dalam tOilet sambil light stretching exercise..rasa macam fresh smacam...

Btol dak chedd??

eintanz said...

eddie, tlg bg tau kat mila that i adore her. ive been voting and praying for her to win. please please eddie.

eintanz said...

eddie, check out my blog - http://eintanz-eintanz.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails